Burn out klachten

Burn out klachten worden veroorzaakt door een te grote werkdruk.

Hoe de klachten zich manifesteren is bij iedereen anders, maar er is wel een aantal veranderingen en aandoeningen te onderscheiden.

burn out klachtenVeranderingen

  • Gedragsveranderingen: iemand met burn out klachten krijgt last van agressief gedrag of juist teruggetrokken gedrag en verminderde interesse voor anderen.
  • Gevoelsproblemen: men heeft een sterk gevoel van bijvoorbeeld boosheid, angst of machteloosheid.
  • Lichamelijke klachten: deze burn out klachten kunnen heel divers zijn, zoals hoofdpijn, slaapproblemen of tics.
  • Negatieve gedachten over jezelf: gedachten die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Je kunt negatieve gedachten ook in beelden voor je zien, bijvoorbeeld dat je werk een blok aan je been is of zwaar op je schouders drukt.
  • Fysieke aandoeningen: ook deze zijn bij iedereen weer anders. Voorbeelden zijn een verhoogde bloeddruk, nekklachten of huiduitslag.

Op tijd ingrijpen

Bij burn out klachten heb je ook vaak een grotere behoefte aan ontspannende middelen, zoals sigaretten of alcohol. Wat je lichaam eigenlijk nodig heeft is een regelmatig slaap- en eetpatroon en genoeg afleiding en plezier in bijvoorbeeld yoga of sport.

Bij burn out klachten is het ook belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan, die je mogelijk doorverwijst naar een psycholoog.